Cassola de tros

La Cassola de tros tradicional es un menjar típic de Juneda, molt conegut dins la gastronomia catalana.

L'origen de la cassola de tros ve dels temps en que els pagesos no disposaven dels medis d'automoció actuals i treballaven de sol a sol. Llavors s'havien d'endur els aliments de casa per dinar al camp, i allí s'aplegaven els veïns de les finques properes i feien una cassola amb els productes que portaven de casa i els ingredients que podien trobar a l'hort. D'aquí van sorgir les primeres maneres de cuinar la cassola de tros, amb gran varietat d'ingredients i on cadascú tenia la seva pròpia recepta.

Avui en dia es poden diferenciar dos tipus de cassola de tros segons els productes de temporada, la d'hivern i la d'estiu. La d'hivern és amb espinacs i patates, i la d'estiu és més ensamfainada, amb ceba, pebrot i albergínia, encara que la majoria de cassolaires fan una recepta mixta.

La cassola de tros de Juneda sol s'elabora amb carn de porc. Això si, sobretot que no falti la cassola de fang, els tres peus i la llenya. Cada any es realitza un concurs de Cassoles de tros el diumenge de Pasqua granada, que generalment s'escau a finals de maig o principis de juny.

Cassola feta pel Ferran Accensi el 16/11/2012

INGREDIENTS:

2 dl. oli d'oliva extra verge de les Garrigues
Un tall per persona de:
- Cansalada de porc “pitillo”
- Conill
- Costella de porc
- Llangonissa
5 alls
3 cebes mitjanes
2 pebrots vermells (estiu)
2 pebrots verds (estiu)
300 gr. tomàquet madur
Una branca de timó
Bitxo al gust
1/4 l. vi blanc
1/2 l. aigua o brou
1'5 kg. patates
2 kg. espinacs frescs (hivern)
1 kg. Caragols plans
1 albergínia (estiu)
300 gr. botifarra negra
Sal

ELABORACIÓ:

1. Posarem l'oli a calentar dins la cassola de fang, hi afegirem, prèviament trossejat, el pitillo sense corna, el conill, la costella i la llangonissa, seguint aquest ordre.

2. Quan la carn estigui daurada hi tirarem ja tallat a quadrets i per aquest ordre l'all, la ceba i els pebrots (si en posem).

3. També hi afegim el timó i el bitxo al nostre gust. Ho deixarem sofregir uns 10 minuts, hi posarem el tomàquet picat i ho sofregirem 3 minuts més.

4. Ho remullarem amb el vi blanc, hi afegirem la patata esbocinada, els caragols ben rentats i prèviament escaldats, i una mica d'aigua o brou.

5. Ho deixarem fent xup-xup uns 15 minuts i llavors hi tirarem els espinacs nets i tallats (a l´hivern) o l'albergínia picada (a l´estiu) i la sal.

6. Ho deixarem acabar de coure i quan veiem que la patata està quasi cuita afegirem la botifarra negra, previament fregida i tallada a rodanxes.

Cal tenir compte al remenar de no trencar la clasca del caragol ni desfer la patata o la butifarra.

7. Traurem la cassola del foc i la deixarem reposar uns 30 minuts com a mínim abans de posar-la a taula.

Remullar l´àpat amb un bon vi i tenir temps per fer la migdiada. Bon profit!

Comentaris